Embassament de Sant Antoni

Talarn

Talarn és un dels pocs municipis del Pallars Jussà que quasi es mantenen inalterats al llarg del temps. Al any 1959, es varen cedir 1,98 km² a Tremp, ja que hi havien anat creixent uns barris, les Adoberies, la Pedrera i el Cementiri, que de fet, formaven un contínuum urbà amb aquesta població. D’aquesta manera, dels 29,86 km² inicials que disposava, passà als actuals 27,88 km².

Tremp des de Talarn
Tremp des de Talarn

Tanmateix, en la proposta derivada per l’informe popularment denominat Informe Roca, l’antic terme de Talarn havia de ser profundament modificat, la seva meitat meridional, que envolta part del terme, i la mateixa ciutat de Tremp, havia de passar a ser terme municipal de la capital del Pallars Jussà. Com a intercanvi, l’antic terme de Gurp de la Conca havia de passar de Tremp a Talarn, amb la qual cosa l’Acadèmia General Bàsica de Sotsoficials deixaria de ser migpartida entre dos municipis diferents.

Castell de Talarn
Castell de Talarn

Talarn en te una història molt rica i a cada racó es respira tranquil·litat, carrers estrets i frescos al estiu, on agrada passejar-hi, dominant tota la vall amb vistes immillorables. Com un dels monuments principals hi tenim les restes   del castell de Talarn, situat en el lloc més elevat i oriental de la vila closa, on encara avui dia hi ha algunes restes. S’hi conserva la Torre de la Presó i el Pla del Castell, antic pati d’armes. Prop de les restes de la Torre de la Presó hi ha també d’altres restes del castell, entre les quals les de la primitiva església, molt emmascarades entre les cases que ocupen el lloc on hi hagué el castell.

Placa commemorativa
Caramellaires de Talarn

Als peus del castell es va anar generant la vila de Talarn. Probablement començà com un poble nascut a redós del castell, que es convertí en vila closa molt aviat, en estendre’s les muralles del castell en un segon recinte que abraçava la vila medieval. Amb el pas del temps es van anar modernitzant les velles cases medievals, sobretot en l’època esplendrosa de la història de la vila, quan Talarn esdevingué una vila cortesana, a nivell comarcal, ja que va acollir les principals famílies pallareses, que s’hi construïren la casa pairal.

Baixada a la Plaça del Ajuntament
Baixada a la Plaça del Ajuntament
Font de Caps
Font de Caps
Safareig Public
Safareig Public

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *